Femke

Femke is een meisje van 16 jaar oud. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft zij een hersenbeschadiging, cerebrale parese. Femke is meervoudig gehandicapt. Lichamelijk heeft ze spasmen over beide armen en benen en is haar linkerkant meer aangedaan dan haar rechterkant. Haar fijne motoriek is moeizaam en haar grove motoriek regelmatig ongecontroleerd. Femke heeft last van hoge en lage spierspanningen in haar benen en kan zomaar omvallen, vooral als ze moe is. Femke kan los lopen in en om het huis en maakt verder gebruik van een rolstoel als de afstand wat langer is.

Verstandelijk is Femke zeer moeilijk lerend. Het leren lezen en schrijven gaat heel langzaam, mede door concentratieproblemen. Maar ze leert nog steeds en heeft veel plezier in het naar school gaan. Momenteel gaat Femke goed vooruit met lezen en leest ze graag boeken van Dolfje Weerwolfje. Schrijven is moeilijk vanwege haar fijne motoriekproblemen, maar ze wil het wel heel graag. Op school gebruikt Femke een aangepast toetsenbord zodat ze toch werk kan maken en briefjes kan schrijven, haar favoriete bezigheid! Femke onthoudt heel veel. Gebeurtenissen van jaren geleden haalt ze zo op. Als ze de tijd neemt kan ze ook vrij duidelijk praten. Daarnaast heeft Femke epilepsie maar dat is op dit moment volledig onder controle.

Haar grote hobby is zwemmen. Elke zondag heeft ze zwemles en dat vindt ze echt ontzettend leuk. Fietsen vindt ze ook erg leuk. Op haar driewielfiets fiets ze graag rondjes voor het huis.

Met de dolfijntherapie wil Femke graag aan de volgende doelen werken: concentratieverbetering, minder angst voor onverwachte geluiden en bewegingen, meer controle over haar hoge en lage spierspanningen, verbetering van haar fijne motoriek zodat ze beter kan schrijven, sociaal emotionele ondersteuning met hoe om te gaan met gedachtes in het hoofd, puberteit en hormonen.