Femke

Femke is een meisje van bijna 18 jaar oud. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft zij een hersenbeschadiging, cerebrale parese, opgelopen. Femke is meervoudig gehandicapt. Lichamelijk heeft ze spasmen over beide armen en benen en is haar linkerkant meer aangedaan dan haar rechterkant. Haar fijne motoriek is moeizaam en haar grove motoriek regelmatig ongecontroleerd. Femke heeft last van hoge en lage spierspanningen in haar benen en kan zomaar omvallen, vooral als ze moe is. Femke kan korte afstanden los lopen en maakt verder gebruik van een rolstoel als de afstand wat langer is.

Verstandelijk is Femke zeer moeilijk lerend. Het leren lezen en schrijven gaat langzaam, mede door concentratieproblemen. Maar ze leert nog steeds en heeft veel plezier in het naar de dagbesteding gaan. Twee dagen per week werkt ze op de kookstudio van Kooksaam en een dag per week op het atelier van Sterksaam. Door de angst- en stressstoornis die Femke ontwikkelde bij de start van de puberteit is ze vroegtijdig met school gestopt. Na een lange tijd thuis werkt ze nu met veel plezier op de dagbesteding. Zolang het kleinschalig is en met weinig prikkels gaat het goed. Femke onthoudt heel veel. Gebeurtenissen van jaren geleden haalt ze zo op. Als ze de tijd neemt kan ze ook vrij duidelijk praten. Daarnaast heeft Femke epilepsie maar dat is op dit moment volledig onder controle.

Haar grote hobby is zwemmen. Femke heeft een tijdlang zwemles gehad en regelmatig gaat ze zwemmen met een begeleider en dat vindt ze echt ontzettend leuk. Fietsen vindt ze ook erg leuk. Op haar driewielfiets fiets ze graag rondjes voor het huis.

Met de dolfijntherapie wil Femke graag aan de volgende doelen werken: concentratieverbetering, minder angst voor onverwachte geluiden en bewegingen, meer controle over haar hoge en lage spierspanningen, verbetering van haar fijne motoriek zodat ze beter kan schrijven, sociaal emotionele ondersteuning met hoe om te gaan met haar angst- en stressstoornis welke ontstaan is in haar puberteit.